Quantcast
Channel: Trädgård & växter – Det gröna skafferiet
Viewing all 41 articles
Browse latest View live

Ta sticklingar av elefantöra

$
0
0

elefantora

En av de mest trendiga växterna för tillfället är dessutom väldigt snabb på att yngla av sig sticklingar från rotskott. Jag pratar såklart om elefantöra. Och just eftersom de varit så himla populära kan de vara lite knepiga att få tag på nu. Jag har varit runt hos flera blomsterhandlare som alla sagt att det är slut hos deras leverantörer eftersom elefantörat blivit populära så form. Då får man istället utöka krukväxtparken genom att ta sticklingar.

Sticklingar tar du enkelt genom att skära eller bryta av det nya skottet som kommer upp ur jorden. Skär gärna av så nära huvudplantans rot som möjligt. Sätt sedan i vatten en vecka och plantera ut i ny kruka. Vattna.

elefantora_

Et voilà! En ny planta är född!


Föröka jordgubbslandet

$
0
0

jordgubbsreva

Jordgubbssäsongen börjar så smått lida mot sitt slut men det finns ett enkelt sätt att säkra jordgubbsskörden för nästa år – genom att ta vara på de avläggare som jordgubbsplantorna bildar. De långa revorna som bildas får nya små plantor som snabbt sätter rötter när de kommer i kontakt med jord.

– Klippa av plantan, den tar kraft från moderplantan så varesig du vill ta vara på den nya plantan eller ej gör man bäst i att rensa upp i landet.

– Plantera sedan de nya plantorna i jordgubbslandet och vattna eller ge bort till någon som kan behöva en bärplanta. Det var just så som mina två jordgubbsland kom till under förra sommaren, det ramlade in plantor från vänner och släkt. Så i år har jag kunnat skörda litervis av hemodlade bär utan att det kostade en endaste liten spänn!

En bukett ”höst”

$
0
0

hostbukett

Sista juli, adjö! Och det märks faktiskt i rabatterna att vi lämnat sommarens mitt, för hör bara på de fåniga blomnamnen här i buketten – höstanemon och höstaster. Höst, höst fastän de blommar redan nu i juli. Under mitt äppelträd har jag ett fält av just dessa två skönheter som står i blom och under hela sommaren har trädgården varit som en enda stor blomsterhandel där jag kunnat plocka ihop nya buketter varenda vecka. Och fastän de bär namnet höst så visst är de, i all sin enkelhet, fasligt tjusiga ihop bara de två i ett stort fång? Ja, i det enkla, ni vet…

Harvest Moon

$
0
0

pumpor

Glader lördag! Såg ni fullmånen inatt? Jag var ute i månskenet och plockade äpplen hos en vän. Och historiskt sett har faktiskt fullmånen haft en betydande roll för äppelpallning och skörd just såhär års. Fullmånen som infaller närmast höstdagjämningen kallas för the Harvest Moon, skördemånen, och det extra ljus som månen gav gjorde det också möjligt för folk att kunna stanna ute längre på fälten med skördesysslorna.

På samma vis har samtliga fullmånar under årets alla månader egna namn alltifrån Wolf Moon i Januari, Snow Moon i februari till Flower Moon i maj och Hunter Moon i oktober och härstammar från de amerikanska urinvånarnas kalender eller motsvarigheten till vår gamla bondepraktika. Septembers måne heter även Corn Moon och barley Moon, kärt barn har ju som bekant många namn men det går inte att missta sig på att det är skördning det handlar om i dessa tider på året. Jag började själv dagen med att skörda squash, en del fick fortsätta sitta kvar en tid till men hela detta gänget var redo att plockas. Happy harvest (moon)!

Äppelmust

$
0
0

apple
appeltrad

Igår hade jag en så himla härlig stund i trädgården. Jag bestämde mig för att ta tillvara också alla de små skruttiga äpplena som jag lämnat kvar på trädet efter att jag plockat in de fina för vinterförvaring. De fina, felfria äpplena har jag liggande i mitt kallskafferi och kommer att användas till äppelkakor, chutney, kompotter och annat dekadent hela vintern och våren. De jättesmå kändes dock lite onödiga att lagra och har äpplena små skavanker eller fallskador är de inte lämpade att lagra utan kommer bli dåliga fort. Men så slog det mig att jag skulle ta vara på dem på ett annat vis – musta!

Har du kanske också en juicecentrifug i köksskåpen? Låt den dammas av nu och ta vara på äppelskörden. Jag är ingen storkonsument när det kommer till fruktjuice utan dricker något glas då och då. Så därför tänkte jag att det ju var ett bra mål att kunna juica tillräckligt mycket äppeljuice så jag inte behöver köpa någon åtminstone året ut eller kanske än längre. Ibland tar vår mat nämligen sådana helt ologiska omvägar. Medan flera ton frukt ruttnar runt om i våra trädgårdar går vi till affären och köper importerad frukt eller juicedrycker. Mitt mål är alltid att försöka se det ätbara i min omgivning och hitta sätt att ta tillvara dessa. Inte nödvändigtvis vara självförsörjande men nyttja min omgivning och tillgångar maximalt. Juicen frös jag in halvlitersvis och är på så vis smidig att ta fram senare i vinter när jag behöver lite söt fruktpepp eller så värmer jag upp den och kryddar med julkryddor som en slags äppelglögg.

applemust

När jag höll på att plocka äpplen fick jag snabbt en liten hjälpreda. Från början sprang min katt Finn fram till äpplena som ramlade ner från trädet och liksom pekade med nosen ”här är det!” men sen for har upp i trädet och började boxa ner äpple efter äpple med sin lilla tass och jag kunde enkelt och smidigt plocka frukten från marken. Något tryffelsvin har jag då inte men vad kan väl vara bättre att ha än en äppelkatt här i det skånska äppelriket?

Bilderna är tagna med mobilen, ni vet väl att ni kan hänga med mig på Instagram också och följa mitt lilla liv på gården och ute på äventyr.

DIY lönnlövskrona

$
0
0

IMG_20161021_134202
lonnlovskrona_

Löven har ändrat färg och hösten blir inte vackrare än just nu. Jag passade på att pyssla till det med en bunt lönnlöv och gjorde en enkel och snabb lönnlövskrona, perfekt för små och stora kungligheter såhär i halloweentider eller om man kanske bara vill piffa till sig en tisdag i oktober.

Samla fina lönnlöv, gärna lite större och med olika nyanser.
Klipp av änden på stjälkarna, gärna med ett snett snitt så den blir lite spetsig.
Ta två löv, vik dem ungefär på mitten. Lägg det ena lövet i det andra och stick stjälken på det yttre lövet genom det andra (se bild ovan), ungefär som att sy fast det med tråd. Ta ytterligare ett löv, vik det och lägg det utanpå de andra, trä stjälken genom dem och fortsätt på samma vis tills du har en längd som passar ditt huvud.
Sy ihop kransen genom att lägga den ena änden inuti den andra och stick fast stjälkarna.

Dags att sätta vitlök!

$
0
0

satta_vitlok

Nu har nästan alla löv lämnat träden, flyttfåglarna har börjat himlafärden söderut, temperaturen ligger runt nollan och trädgården börjar allt mer hamna i vila. Men det finns faktiskt lite trädgårdspyssel kvar att ta sig an om man skulle vilja. Nu är nämligen en bra tid att sätta kommande säsongs vitlök. Jag har förvisso låtit vitlökar självså sig, sått i början av oktober, milda dagar i januari och frammåt våren i mars och kan ni tro, det har blivit vitlök varenda gång. Men enligt skolboken är veckorna kring månadsskiftet november/december troligen det ultimata här i söder och en bit uppåt. Då hamnar löken i dvala och hinner inte börja skotta innan vintern gör antåg samtidigt som löken ligger redo i väntan på vår och därmed får ett försprång gentemot en vårsådd vitlök.

Tryck ner vitlöksklyftor (behåll skal på) med ca 10-15 cm mellanrum och se till att de är ordentligt täckta med jord. Sen är det bara till att vänta in våren!
Sättvitlök finns att hitta i mataffären eller plantskolan och man kan även använda vanliga ”matvitlökar” och såklart eventuellt eget utsäde.

Enklaste groddarna

$
0
0

mungbonsgroddar

Grodda i sil? Jajemän, strunta i burkar och sildukar för lättare än såhär blir det banne mig inte. Har du inte provat att grodda förr är det här definitivt en genväg till att komma igång.

Vad du behöver är två saker – en stålsil och något att grodda, i mitt fall blev det torkade mungbönor denna gång. Du kan också grodda t.ex. linser, rädisfrön, rödbetsfrön, alfalfa, kikärtor och andra bönor. Själv är jag väldigt förtjust just i mungbönorna, de är otroligt snabbgroddade, krispiga, friska och matiga.

Så hur gör man då?

1. Lägg mungbönorna i blöt över en natt eller ca 10 timmar.
2. Stjälp ner bönorna i en stålsil, skölj av och sätt silen i en skål så vattnet kan fortsätta rinna av.
3. Skölj 2-3 ggr per dag.
4. Redan efter att dygn kan man se att en grodd börjar bildas och efter två dygn kan man börja äta groddarna. Fortsätt skölja groddarna ett par gånger per dag tills alla är uppätna.


Dags att så chili!

$
0
0

chilisadd

Det känns som det var alldeles nyss oldingssäsongen slutade, jag satte nämligen vitlök ute i landet så sent som i december och fortfarande skördar jag grön- och svartkål och jordärtskockor där ute. Och ändå är det nu den nya säsongen sätter igång med bland annat chili som det är dags att så. Chili är en rolig grönsaksväxt att odla då plantan är så pass liten att du varken behöver balkong, växthus eller trädgård för att odla. En kruka i fönsterkarmen går fint.

Chilifrön vill gärna ha det ganska varmt när de ska gro, allra helst över 25 grader. Däremot behöver fröet inget ljus innan hjärtbladen kommit upp ur jorden så har man golvvärme i huset kan det vara en idé att sätta krukorna direkt på golvet istället för i fönsterkarmen som man vanligtvis gör. Fönsterkarmen är i regel också en lite kallare och dragigare plats är de flesta andra platser i huset. Detta till trots är det just i fönstrena jag har mina förkultiveringsodlingar av den enkla anledningen att det är där jag har plats och fastän temperaturen gissningsvis ligger på 20 grader där gror fröna troget år efter år. Så se inte det som hinder i ditt odlande, prova att sätta lite frön och du ska se att det alldeles säkert kommer växa!

Förra året odlade jag nästan ingen chili alls men i år blir det ändring på det och jag ska prova på desto fler varianter. Här har jag frön av jalapeño, en röd variant som ser ut att ha elefanthud och heter just elephant, vanlig röd chili från mataffären, en liten sort som jag glömt namnet på samt hot lemon, dessutom sådde jag frön en stor gul chili som inte kom med på bild.

Grön luft

$
0
0

doktor westerlunds hälsoblomma

Såhär års blir det gärna en hel del innesittande, då gäller det att se till att bulla upp med grönska i fönsterkarmarna istället när det är lite gråare, brunare eller vitare där ute. Många växter har också effekten att de förbättrar luftkvalitén genom att dels bilda syre men även rena luften från gifter. Här kommer några toppkandidater för en prunkande fönsterkarm!

Svärmorstunga är nog bland det mest lättskötta en kan ha i en kruka och känns lite trendig igen. Min har precis fått ett nytt litet skott men det ska visst också vara enkelt att föröka dem genom att klippa av en bladspets och plantera.

Murgröna knippsar jag av i trädgården och fyller sedan husets alla vaser och placerar ut här och var. Efter ett tag får de rötter och kan då planteras i kruka om man så vill eller för den delen plantera ut i trädgården igen. Bra vintergrön växt att fylla ut vinterbuketter med.

Gullranka har jag länge tänkt införskaffa och låta klättra runt vilt i köket. Klarar sig fint i lite mörkare lägen.

Guldpalm är den perfekta växten om man vill få upp ordentligt med grönska. Lättskött är den också.

Fredskalla är ungefär världsbäst på att rena luft men personligen tycker jag den är ful som stryk.

Och så på bilden ser ni min kära doktor Westerlunds hälsoblomma, en doftpelargon som vid minsta vidrörelse avger en ljuvlig doft av rosor. På Westerlunds tid ordinerades den som sängkammarblomma kanske snarare för den ljuva doften än för dess syrebildande och renande effekt. Men sannerligen gör den gott för själen och får en molniga tisdag i januari att dofta juliafton i trädgården!

Pelargonsticklingar

$
0
0

sticklingar

Mina pelargoner skjuter långa skott och för att de ska bli lite fylligare och inte så ranglig knippsar jag av skotten. Såhär i vintertid när grönskan är en bristvara passar jag på att göra små buketter av skotten som jag sätter i glasburkar och vaser på borden eller lite varstans i huset där det behövs lite klorofyllenergi.

Så med tiden skaffar de sig rötter och jag har med det fått mig nya plantor fastän det inte alls var tanken från början. Pelargonsticklingar kan man annars gärna plantera direkt i jord och så länge plantan är pigg och glad kan man ta sticklingar året om.

Föröka jordgubbslandet

$
0
0

jordgubbsreva

Jordgubbssäsongen börjar så smått lida mot sitt slut men det finns ett enkelt sätt att säkra jordgubbsskörden för nästa år – genom att ta vara på de avläggare som jordgubbsplantorna bildar. De långa revorna som bildas får nya små plantor som snabbt sätter rötter när de kommer i kontakt med jord.

– Klippa av plantan, den tar kraft från moderplantan så varesig du vill ta vara på den nya plantan eller ej gör man bäst i att rensa upp i landet.

– Plantera sedan de nya plantorna i jordgubbslandet och vattna eller ge bort till någon som kan behöva en bärplanta. Det var just så som mina två jordgubbsland kom till under förra sommaren, det ramlade in plantor från vänner och släkt. Så i år har jag kunnat skörda litervis av hemodlade bär utan att det kostade en endaste liten spänn!

En bukett ”höst”

$
0
0

hostbukett

Sista juli, adjö! Och det märks faktiskt i rabatterna att vi lämnat sommarens mitt, för hör bara på de fåniga blomnamnen här i buketten – höstanemon och höstaster. Höst, höst fastän de blommar redan nu i juli. Under mitt äppelträd har jag ett fält av just dessa två skönheter som står i blom och under hela sommaren har trädgården varit som en enda stor blomsterhandel där jag kunnat plocka ihop nya buketter varenda vecka. Och fastän de bär namnet höst så visst är de, i all sin enkelhet, fasligt tjusiga ihop bara de två i ett stort fång? Ja, i det enkla, ni vet…

Harvest Moon

$
0
0

pumpor

Glader lördag! Såg ni fullmånen inatt? Jag var ute i månskenet och plockade äpplen hos en vän. Och historiskt sett har faktiskt fullmånen haft en betydande roll för äppelpallning och skörd just såhär års. Fullmånen som infaller närmast höstdagjämningen kallas för the Harvest Moon, skördemånen, och det extra ljus som månen gav gjorde det också möjligt för folk att kunna stanna ute längre på fälten med skördesysslorna.

På samma vis har samtliga fullmånar under årets alla månader egna namn alltifrån Wolf Moon i Januari, Snow Moon i februari till Flower Moon i maj och Hunter Moon i oktober och härstammar från de amerikanska urinvånarnas kalender eller motsvarigheten till vår gamla bondepraktika. Septembers måne heter även Corn Moon och barley Moon, kärt barn har ju som bekant många namn men det går inte att missta sig på att det är skördning det handlar om i dessa tider på året. Jag började själv dagen med att skörda squash, en del fick fortsätta sitta kvar en tid till men hela detta gänget var redo att plockas. Happy harvest (moon)!

Äppelmust

$
0
0

apple
appeltrad

Igår hade jag en så himla härlig stund i trädgården. Jag bestämde mig för att ta tillvara också alla de små skruttiga äpplena som jag lämnat kvar på trädet efter att jag plockat in de fina för vinterförvaring. De fina, felfria äpplena har jag liggande i mitt kallskafferi och kommer att användas till äppelkakor, chutney, kompotter och annat dekadent hela vintern och våren. De jättesmå kändes dock lite onödiga att lagra och har äpplena små skavanker eller fallskador är de inte lämpade att lagra utan kommer bli dåliga fort. Men så slog det mig att jag skulle ta vara på dem på ett annat vis – musta!

Har du kanske också en juicecentrifug i köksskåpen? Låt den dammas av nu och ta vara på äppelskörden. Jag är ingen storkonsument när det kommer till fruktjuice utan dricker något glas då och då. Så därför tänkte jag att det ju var ett bra mål att kunna juica tillräckligt mycket äppeljuice så jag inte behöver köpa någon åtminstone året ut eller kanske än längre. Ibland tar vår mat nämligen sådana helt ologiska omvägar. Medan flera ton frukt ruttnar runt om i våra trädgårdar går vi till affären och köper importerad frukt eller juicedrycker. Mitt mål är alltid att försöka se det ätbara i min omgivning och hitta sätt att ta tillvara dessa. Inte nödvändigtvis vara självförsörjande men nyttja min omgivning och tillgångar maximalt. Juicen frös jag in halvlitersvis och är på så vis smidig att ta fram senare i vinter när jag behöver lite söt fruktpepp eller så värmer jag upp den och kryddar med julkryddor som en slags äppelglögg.

applemust

När jag höll på att plocka äpplen fick jag snabbt en liten hjälpreda. Från början sprang min katt Finn fram till äpplena som ramlade ner från trädet och liksom pekade med nosen ”här är det!” men sen for har upp i trädet och började boxa ner äpple efter äpple med sin lilla tass och jag kunde enkelt och smidigt plocka frukten från marken. Något tryffelsvin har jag då inte men vad kan väl vara bättre att ha än en äppelkatt här i det skånska äppelriket?

Bilderna är tagna med mobilen, ni vet väl att ni kan hänga med mig på Instagram också och följa mitt lilla liv på gården och ute på äventyr.


DIY lönnlövskrona

$
0
0

IMG_20161021_134202
lonnlovskrona_

Löven har ändrat färg och hösten blir inte vackrare än just nu. Jag passade på att pyssla till det med en bunt lönnlöv och gjorde en enkel och snabb lönnlövskrona, perfekt för små och stora kungligheter såhär i halloweentider eller om man kanske bara vill piffa till sig en tisdag i oktober.

Samla fina lönnlöv, gärna lite större och med olika nyanser.
Klipp av änden på stjälkarna, gärna med ett snett snitt så den blir lite spetsig.
Ta två löv, vik dem ungefär på mitten. Lägg det ena lövet i det andra och stick stjälken på det yttre lövet genom det andra (se bild ovan), ungefär som att sy fast det med tråd. Ta ytterligare ett löv, vik det och lägg det utanpå de andra, trä stjälken genom dem och fortsätt på samma vis tills du har en längd som passar ditt huvud.
Sy ihop kransen genom att lägga den ena änden inuti den andra och stick fast stjälkarna.

Dags att sätta vitlök!

$
0
0

satta_vitlok

Nu har nästan alla löv lämnat träden, flyttfåglarna har börjat himlafärden söderut, temperaturen ligger runt nollan och trädgården börjar allt mer hamna i vila. Men det finns faktiskt lite trädgårdspyssel kvar att ta sig an om man skulle vilja. Nu är nämligen en bra tid att sätta kommande säsongs vitlök. Jag har förvisso låtit vitlökar självså sig, sått i början av oktober, milda dagar i januari och frammåt våren i mars och kan ni tro, det har blivit vitlök varenda gång. Men enligt skolboken är veckorna kring månadsskiftet november/december troligen det ultimata här i söder och en bit uppåt. Då hamnar löken i dvala och hinner inte börja skotta innan vintern gör antåg samtidigt som löken ligger redo i väntan på vår och därmed får ett försprång gentemot en vårsådd vitlök.

Tryck ner vitlöksklyftor (behåll skal på) med ca 10-15 cm mellanrum och se till att de är ordentligt täckta med jord. Sen är det bara till att vänta in våren!
Sättvitlök finns att hitta i mataffären eller plantskolan och man kan även använda vanliga ”matvitlökar” och såklart eventuellt eget utsäde.

Enklaste groddarna

$
0
0

mungbonsgroddar

Grodda i sil? Jajemän, strunta i burkar och sildukar för lättare än såhär blir det banne mig inte. Har du inte provat att grodda förr är det här definitivt en genväg till att komma igång.

Vad du behöver är två saker – en stålsil och något att grodda, i mitt fall blev det torkade mungbönor denna gång. Du kan också grodda t.ex. linser, rädisfrön, rödbetsfrön, alfalfa, kikärtor och andra bönor. Själv är jag väldigt förtjust just i mungbönorna, de är otroligt snabbgroddade, krispiga, friska och matiga.

Så hur gör man då?

1. Lägg mungbönorna i blöt över en natt eller ca 10 timmar.
2. Stjälp ner bönorna i en stålsil, skölj av och sätt silen i en skål så vattnet kan fortsätta rinna av.
3. Skölj 2-3 ggr per dag.
4. Redan efter att dygn kan man se att en grodd börjar bildas och efter två dygn kan man börja äta groddarna. Fortsätt skölja groddarna ett par gånger per dag tills alla är uppätna.

Dags att så chili!

$
0
0

chilisadd

Det känns som det var alldeles nyss oldingssäsongen slutade, jag satte nämligen vitlök ute i landet så sent som i december och fortfarande skördar jag grön- och svartkål och jordärtskockor där ute. Och ändå är det nu den nya säsongen sätter igång med bland annat chili som det är dags att så. Chili är en rolig grönsaksväxt att odla då plantan är så pass liten att du varken behöver balkong, växthus eller trädgård för att odla. En kruka i fönsterkarmen går fint.

Chilifrön vill gärna ha det ganska varmt när de ska gro, allra helst över 25 grader. Däremot behöver fröet inget ljus innan hjärtbladen kommit upp ur jorden så har man golvvärme i huset kan det vara en idé att sätta krukorna direkt på golvet istället för i fönsterkarmen som man vanligtvis gör. Fönsterkarmen är i regel också en lite kallare och dragigare plats är de flesta andra platser i huset. Detta till trots är det just i fönstrena jag har mina förkultiveringsodlingar av den enkla anledningen att det är där jag har plats och fastän temperaturen gissningsvis ligger på 20 grader där gror fröna troget år efter år. Så se inte det som hinder i ditt odlande, prova att sätta lite frön och du ska se att det alldeles säkert kommer växa!

Förra året odlade jag nästan ingen chili alls men i år blir det ändring på det och jag ska prova på desto fler varianter. Här har jag frön av jalapeño, en röd variant som ser ut att ha elefanthud och heter just elephant, vanlig röd chili från mataffären, en liten sort som jag glömt namnet på samt hot lemon, dessutom sådde jag frön en stor gul chili som inte kom med på bild.

Grön luft

$
0
0

doktor westerlunds hälsoblomma

Såhär års blir det gärna en hel del innesittande, då gäller det att se till att bulla upp med grönska i fönsterkarmarna istället när det är lite gråare, brunare eller vitare där ute. Många växter har också effekten att de förbättrar luftkvalitén genom att dels bilda syre men även rena luften från gifter. Här kommer några toppkandidater för en prunkande fönsterkarm!

Svärmorstunga är nog bland det mest lättskötta en kan ha i en kruka och känns lite trendig igen. Min har precis fått ett nytt litet skott men det ska visst också vara enkelt att föröka dem genom att klippa av en bladspets och plantera.

Murgröna knippsar jag av i trädgården och fyller sedan husets alla vaser och placerar ut här och var. Efter ett tag får de rötter och kan då planteras i kruka om man så vill eller för den delen plantera ut i trädgården igen. Bra vintergrön växt att fylla ut vinterbuketter med.

Gullranka har jag länge tänkt införskaffa och låta klättra runt vilt i köket. Klarar sig fint i lite mörkare lägen.

Guldpalm är den perfekta växten om man vill få upp ordentligt med grönska. Lättskött är den också.

Fredskalla är ungefär världsbäst på att rena luft men personligen tycker jag den är ful som stryk.

Och så på bilden ser ni min kära doktor Westerlunds hälsoblomma, en doftpelargon som vid minsta vidrörelse avger en ljuvlig doft av rosor. På Westerlunds tid ordinerades den som sängkammarblomma kanske snarare för den ljuva doften än för dess syrebildande och renande effekt. Men sannerligen gör den gott för själen och får en molniga tisdag i januari att dofta juliafton i trädgården!

Viewing all 41 articles
Browse latest View live